top of page

Kam za umením v marci

JAKUB NEŠČIVERA


Podľa Pabla Picassa je „účelom umenia zmyť prach každodenného života z našich duší.“


K odhodlaniu byť v kontakte s umením a veľkými dielami nám väčšinou stačí len oprášiť topánky a vybrať sa cestou do galérie či divadla.


V tomto blogu by sme Vám radi priniesli zopár tipov a inšpirácie na cestu za umením

v mesiaci marec. V daných krajoch preto uvádzame len marcový výber podujatí.

V nasledujúcich blogoch Vám budeme postupne predstavovať ďalšie zaujímavé miesta

a ich program v aktuálnom mesiaci.




Bratislavský kraj



Galéria Nedbalka


Hovoria Vám niečo mená Ľudovít Fulla, Ladislav Mednyánszky či Vincent Hložník? Na 4 poschodiach tejto malej galérie ukrytej priamo v centre Bratislavy môžete objaviť viac než 500 umeleckých diel zo Slovenska. Do 12. marca tu môžete zažiť výstavu Čutek na tretiu, ktorá Vás prevedie tromi generáciami sochárskej rodiny Čutekovcov. Viac Inšpirácie pred návštevou získate na stránke galérie alebo na Instagrame.






Slovenská národná galéria


Po 6 rokoch od začiatku rekonštrukcie Slovenská národná galéria znovu otvorila svoje brány na nábreží Dunaja. Jej návšteva tak okrem umeleckých diel ponúka aj unikátny architektonický zážitok, aký na Slovensku nemá obdobu. Počas jari sa v jej útrobách môžeme tešiť na 2 výstavy: Prečo (ume)nie? a 12 farieb reality, ktorá v sebe kĺbi staré, moderné aj súčasné umenie.







Trnavský kraj




Galéria Jána Koniarika v Trnave


Galéria nesie meno po zakladateľovi moderného sochárstva Jánovi Koniarekovi, ktorý bol v roku 2000 vyhlásený za Trnavčana 20. storočia. V galérii môžete nahliadnuť na Koniarekovu umeleckú cestu, tvorbu a život od jeho prvej až po poslednú sochu v rámci stálej expozície jeho tvorby. Túto expozíciu dopĺňajú aj ďalšie diela, ktoré nadväzujú na jeho tvorbu a určite stoja za návštevu.


Stálu expozíciu taktiež dopĺňa Galéria Portrétov a Obraz Trnavy v čase (1920-2020).


V marci môžete zažiť 3 nové výstavy a podujatia. Ich program môžete sledovať kliknutím na tlačidlo nižšie.





Vlastivedné múzeum v Galante


Vlastivedné múzeum nájdete v historickej budove v centre mesta na Hlavnej ulici. Komu sa však múzeum nechce hľadať, prezrieť si ho môže aj prostredníctvom 3D prehliadky. Múzeum totiž ponúka viacero 3D prehliadok, ako napríklad Podoby kovu či Kuffnerovská umelecká zbierka.


My však odporúčame múzeum navštíviť osobne a prezrieť si napríklad stálu expozíciu Výtvarní umelci regiónu, v ktorej nájdete 11 diel umelca Antona Dubrovského.






Trenčiansky kraj




Galéria Miloša Alexandra Bazovského


Ak sa ocitnete v Trenčíne, určite Vám odporúčame navštíviť Galériu Miloša Alexandra Bazovského, ktorá nesie meno po významnom slovenskom maliarovi a jedného zo zakladateľov slovenskej moderny. V priestoroch galérie môžete vidieť reinštalovanú verziu stálej expozície zostavenú z výberu jeho diel. Stálu expozíciu taktiež tvorí Výtvarné umenie trenčianskeho regiónu a Slovenské sochárstvo 20. storočia.

Z marcového programu galérie si môžete vybrať tu a ďalšie novinky získate napríklad na ich instagramovom profile.






Nitriansky kraj




Galéria Umenia Ernesta Zmetáka


Galéria nesie názov po akademickom maliarovi patriacemu k najvýznamnejším osobnostiam slovenského výtvarného života. Jeho tvorbu ste už určite videli. Práve Ernest Zmeták je autorom tympanónu priečelia Primaciálneho paláca v Bratislave.


V marci bude v Galérii Umenia Ernesta Zmetáka prebiehať výstava s názvom Francúzska a nizozemská grafika 17.-19. storočia zo zbierky Ernesta Zmetáka a Danice Zmetákovej.






Divadlo Andreja Bagara


Divadlo Andreja Bagara sa nachádza priamo na Svätoplukovom námestí v Nitre v jednej z najväčších divadelných budov na Slovensku. V marci je napríklad možné zažiť adaptáciu piatich poviedok Boženy Slančíkovej Timravy. Ďalší program divadla na mesiac marec nájdete tu.








Žilinský kraj




Považská galéria umenia v Žiline


V galérii nájdete regionálnu, celoslovenskú i medzinárodnú umeleckú tvorbu zloženú z malieb, sôch, kresieb fotografií, plagátov ale aj výstavy nových médií. Pripravované výstavy môžete sledovať tu.


V marci si odporúčame pozrieť napríklad výstavu rodáka zo Svederníka a jedného z najvýznmnejších predstaviteľov moderného umenia Vincenta Hložníka. Počas jeho života mohli ľudia jeho výstavy obdivovať nielen v Bratislave, ale napríklad aj Mexiku, Londýne či Budapešti. Vedeli ste, že okrem maľby, kresby, grafiky a plastiky sa venoval aj ilustrovaniu beletrie či tvorbe poštových známok?






Nová Synagóga Žilina


Do 19. marca môžete na pôde Novej Synagógy zažiť výstavu od ú(svitu) do sú(mraku) - Ľuděk Rathouský a Richard Loskot.






Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku


Diela zo stálej expozície Ľudovíta Fullu sú na istý čas kvôli nevyhovujúcemu stavu budovy presunuté do depozitára. Aj napriek tomu je galéria stále otvorená a zažiť v nej môžete prehliadku súkromných priestorov umelca či dočasné výstavy.








Banskobystrický kraj



Stredoslovenská galéria


Po rekonštrukcii Vily Dominika Skuteckého sú jej priestory opäť otvorené pre návštevníkov. Vilu si dal postaviť podľa vlastných návrhov a pobýval v nej po svojom príchode z Benátok a Viedne koncom 19. storočia. Vo vile nájdete vystavené maľby či portréty a dozviete sa viac o maliarovom živote prostredníctvom viacerých inštalácií. Ak však na návštevu nemáte čas, môžete sa po vile prejsť aj virtuálne.






Banskobystrická hudobná jar


Dňa 21. marca začne v Banskej Bystrici jeden z najstarších festivalov klasickej hudby na Slovensku. Vypočuť si budete môcť diela takmer všetkých štýlových období od slovenských aj zahraničných umelcov. Kompletný program a cenu nájdete po stlačení tlačidla nižšie.








Prešovský kraj




Kaštieľ Strážky


Osobnosť Ladislava Mednyánszkeho je významne spojená s kaštieľom v Strážkach, ktorý je jediným miestom na Slovensku so stálou expozíciou jeho diela. Maliar v Strážkach prežil veľkú časť detstva a počas života sa sem neustále prinavracal do svojho ateliéru. Výstava prezentuje jeho umelecký vývoj od ranej tvorby až po práce s vojnovou tematikou.


Galéria v Kaštieli Strážky v marci svojim návštevníkom taktiež ponúka príležitosť nahliadnuť do humanistickej knižnice s 8500 zväzkami alebo si obzrieť výstavu moderného sochárstva v anglickom parku.






Vojaci vo vlaku (1880–1885), Ladislav Mednyánszky


Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach


Milovníci moderného umenia a pop-artu tu môžu zažiť koncepčne jedinečnú expozíciu v Európe.Vidieť môžete napríklad stálu expozíciu diel Andyho Warhola, ktorá Vás prevedie všetkými obdobiami umelca a jeho života. Zblízka tak môžete spoznať napríklad aj umelcov autentický odev, vrátane bundy z hadej kože. K najnovšej expozícii múzea patrí aj stála expozícia Street-art vs. Pop-art.









Košický kraj



Štátne divadlo Košice


Marcový program Štátneho divadla v marci ponúka naozaj pestrý výber. Zažiť môžete napríklad premiéru činohry Titus Andronicus podľa prvej tragédie W. Shakespeara, balet Hamlet, Mozartovu operu Čarovná flauta či inscenáciu Besy podľa románu od Dostojevského. Kompletný program divadla nájdete po stlačení tlačidla nižšie.






Múzeum Vojtecha Löfflera


Pri návšteve múzea Vojtecha Löfflera je v marci možné zažiť výstavu diel Júliusa Hegyesyho s názvom Čierne Slnko. Výstavu tvoria portréty, lesné interiéry, vidiecke dvory či krajiny vytvorené najmä čiernym uhľom. Od 8. marca je k videniu aj výstavu s názvom When she draws 4 slovenských umelkýň.



bottom of page