top of page

Kam za umením v júni

Jakub Neščivera


Podľa Paula Gaugina „chce publikum porozumieť a dozvedieť sa v jednom dni, v jednej minúte to, čo umelcovi trvalo roky.” Porozumieť umelcom môže chvíľu trvať. Vďaka tímu Akadémie veľkých diel sa však môžete v jednej minúte dozvedieť aspoň o nadchádzajúcich podujatiach spojených s umením vo všetkých krajoch Slovenska aj v júni.





Bratislavský kraj



BRAK


Bratislavský knižný festival vznikol v roku 2013 s cieľom vytvoriť priestor najmä pre malých, nezávislých knižných tvorcov a ich diela. Jeho súčasťou je od začiatku aj tzn. predajná výstava kníh z malých a stredných vydavateľstiev. Od 2. do 4. júna budete mať príležitosť zúčastniť sa na jubilejnom 10. ročníku. Súčasťou programu budú diskusie a workshopy s autormi, detský program, koncerty, divadlá či výstavy.






One Day Jazz festival


Vo štvrtok 15. júna môžete na Hlavnom námestí v Bratislave odštartovať Bratislavské kultúrne leto s One Day Jazz festivalom, na ktorom sa predstavia priekopníci európskych fusion-funkových smerovaní Mezzoforte.





Slovenská národná galéria


Koncom júna ponúkne Slovenská národná galéria dve nové výstavy. Moderna návštevníkom priblíži príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia. Vďaka nej sa dozviete to najdôležitejšie, čo sa odohralo v našom umení v priebehu rokov 1890/1900 – 1948. Výstava s názvom Sakrálne umenie Vám odhalí najvzácnejšie sakrálne gotické a barokové obrazy a sochy zo zbierky Slovenskej národnej galérie, doplnené o maľby a ikony európskeho umenia 16. – 19. storočia.





Pálffyho palác


V Pálffyho paláci môžete do 11. júna stihnúť výstavu venovanú významnému slovenskému architektovi a sochárovi s názvom Štefan Belohradský - Sochár medzi kresbou a maľbou. Štefan Belohradský je autorom náhrobného pamätníka Jozefa Gregora Tajovského na cintoríne v Tajove. S jeho dielami sa môžete bližšie zoznámiť aj na tomto odkaze.






Galéria Umelka


V prípade, že bývate ďaleko od Bratislavy, môžete využiť príležitosť virtuálne sa poprechádzať galériou Umelka na výstave s názvom Zóny (ne)pokoja umelcov Milana Illíka, Lauri Wittekovej a Petra Lančariča.





Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu


Pražský filmový orchester založený dirigentom Jiřím Koryntom a Zdeňkou Koryntovou v roku 2004, sa po celú dobu svojej existencie špecializuje na koncertné prevedenie filmovej, seriálovej, muzikálovej a videohernej hudby. Skladby a suity z filmov zo ságy Star Wars, Harry Potter, Lord of the Rings, Stargate, The Magnificent Seven, Psycho, Back to the Future, The Avengers, Pearl Harbor a ďalšie sa radia k stáliciam v programoch jednotlivých koncertov. V podaní Pražského filmového orchestra si ich budete môcť naživo vypočuť 3. júna o 19:00.






Schaubmarov mlyn


„Sochárska výstava prevažne trojdimenzionálnych diel skúma torzovitosť a fragmentárnosť vo výtvarnom umení naprieč viacerými storočiami. Symbolicky zastúpené diela zo starého umenia uvidíte v kontraste s moderným a so súčasným umením, ktoré ukazuje popularitu ľudského torza v modernom sochárstve. Práve na kusy, časti, fragmenty, torzá sústredené do jednej inštalácie by sme sa mohli pozrieť ako na aktuálny predobraz stavu spoločnosti pred bránami konca sveta. Jednotná téma a priestor výstavy nám možno paradoxne nakoniec pomôžu vnímať jednotlivé fragmenty a rozdielnosti ako jeden celok – jednotu a silu aj napriek nedostatočnosti a nedokonalosti čiastkového poznania.” Výstava trvá až do 28. apríla 2024.






Trnavský kraj



68. medzinárodný hudobný festival Piešťany


Aj tento rok budú Piešťany hostiť podujatie, ktoré sa radí k historicky najstarším a umelecky najzaujímavejším sviatkom hudby na Slovensku. Bohatý program 68. ročníka medzinárodného hudobného festivalu návštevníkom predostrie nezabudnuteľné umelecké i spoločenské zážitky na koncertoch, výstavách i filmových prenosoch. Podujatie bude trvať od 2. do 7. júna 2023.





Pro Musica Nostra


Trnavský kraj v júni žije hudbou. Dôkazom toho je aj medzinárodný hudobný festival s názvom Pro Musica Nostra, ktorý sa každoročne koná v rôznych mestách na Slovensku. Fanúšikovia klasickej hudby si na koncertoch vypočujú hudobné výkony desiatok popredných slovenských i zahraničných umelcov. Tohtoročná edícia festivalu Pro Musica Nostra Tyrnaviensi 2023 sa uskutoční v nasledovných mestách Trnavského kraja: Piešťany, Smolenice, Voderady, Lančár, Cífer-Pác, Hlohovec a Trnava.





Múzeum holokaustu v Seredi


„Posledných desať rokov sledujeme v slovenskom vizuálnom umení nárast tém, ktoré sa kriticky zaoberajú problematikou slovenského štátu, autoritárskych alebo totalitných režimov 20.storočia. Tento nárast nie je číro náhodný. Súvisí s dobou, v ktorej žijeme, so spoločnosťou, v ktorej už dlhšie obdobie silnejú nacionalistické a profašistické sily. Autori hľadajú v spleti historických vrstiev zástupné témy, ktoré by mali potenciál vytvoriť kontext so súčasnou politickou a spoločenskou situáciou. Výstavu môžete vidieť do 9. septembra 2023.”







Trenčiansky kraj



Podoby saxofónu


Veľkou sálou Divadla Púchov 5. júna zaznejú tóny klasickej hudby v podaní významného slovenského klavírneho virtuóza a saxofonistu Ladislava Fančoviča. „Na koncerte prednesie skladby od obdobia neskorého romantizmu až po súčasné kompozície využívajúce nesmiernu variabilitu farieb a perkusívnych zvukov, ktoré sa dajú na saxofóne vyčarovať. K spolupráci na tomto projekte si prizval významného slovenského klavírneho virtuóza s medzinárodným pôsobením Jakuba Čižmaroviča a huslistku Janku Macíkovú.”






Trenčianske folklórne slávnosti


Od 2. do 3. júna bude v Mníchovej Lehote prebiehať 41. ročník Trenčianskych folklórnych slávností. Tešiť sa tak môžete na vystúpenia vynikajúcich folklórnych kolektívov trenčianskeho regiónu, prezentáciu remeselníkov s ukážkami a výsledkami tvorby či tanečnú školu ľudových tancov.






Nitriansky kraj




Galéria umenia Ernesta Zmetáka


Galéria v júni predstaví novú výstavu mladej slovenskej maliarky s názvom Žofia Dubová - Niekde medzi miestom a obrazom, ktorú si návštevníci môžu pozrieť až do 8. júla 2023. „Subjektívny pohľad a vnímanie navštíveného miesta sú kľúčovým odrazovým mostíkom pre jej tvorbu, v ktorej rezonujú tri okruhy námetov: hora/ostrov/oceán a s nimi súvisiace motívy prírodných živlov, ako lavína, sopka, vlna, či prírodné javy – úsvit.” Viac informácií o maliarke a jej tvorbe môžete sledovať na tomto odkaze.






Nitrianska galéria


Cestovať k moru predčasnou dovolenkou budete môcť od 8. júna v Nitrianskej galérii v rámci výstavy s názvom More, ktorá predstaví diela vyše 30 umelcov spätých s morskou tematikou prostredníctvom grafiky, kresby a maľby.




Žilinský kraj



Pro Musica Nostra


Tóny klasickej hudby vo významných architektonických pamiatkach môžu návštevníci zažiť aj v Žilinskom kraji na týchto miestach: Kysucké Nové Mesto, Gbeľany, Rajec, Kotešová, Čadca, Predmier, Bytča, Strečno a Orlové. Bližšie informácie o podujatí získate kliknutím na tlačidlo nižšie.






Budatínsky hrad


Pri príležitosti 115. výročia od narodenia významnej slovenskej maliarky a grafičky Matildy Čechovej pripravilo Považské múzeum a Oravská galéria výstavu s názvom Matilda, ktorá hosťom priblíži výber z tvorby akademickej maliarky. Diela pochádzajú zo zbierkového fondu Oravskej galérie, súkromnej zbierky dedičov Matildy Čechovej a manželov Igora a Marty Pokorných. V prípade, že ste o Matilde Čechovej doposiaľ nepočuli, si jej tvorbu v podobe 355 umeleckých diel môžete pozrieť na tomto odkaze.






Slovesná jar 2023


Aj tento rok sa v Martine uskutoční najstaršie literárne podujatie na Slovensku s názvom Slovesná jar - Literatúra v čase. Organizátori si pripravili bohatý multižánrový program atraktívny pre všetky vekové kategórie so vstupom zdarma. Viac informácií o udalosti získate kliknutím na tlačidlo nižšie.





Turčianska galéria


Pri prechádzke po nábreží Dunaja si pred Slovenskou národnou galériou môžete všimnúť sochu P.M. Bohúňa, ktorej autorom je významný slovenský sochár, výtvarný pedagóg, redaktor a zakladateľ slovenskej moderny Fraňo Štefunko. Turčianska galéria návštevníkom do 26. augusta predstaví súborné dielo Fraňa Štefunka od malých plastík, portrétov osobností, až po monumentálne diela vo verejnom priestore.


„Vekom si človek navykne na všetko reagovať po sochársky – pomaly a neskoro.“

Fraňo Štefunko, 18.3. 1943







Banskobystrický kraj



Dni tanca


„Banská Bystrica sa v júni 2023 na viac ako týždeň premení na hlavné mesto tanca. FestivalDni tanca / Dance days 2023s podtitulom Dance for every body prinesie domáci aj zahraničný tanečný program, workshopy, diskusie a filmy pre rodiny, profesionálov i pre všetkých fanúšikov performatívneho umenia.”





Novohradské múzeum a galéria


Svetoznámy maďarský básnik slovenského pôvodu Sándor Petőfi by sa v roku 2023 dožil 200 rokov. Pri príležitosti výročia organizuje Novohradské múzeum a galéria výstavu s názvom Básnik s ohnivou dušou – Petőfi v Lučenci, ktorá bude prebiehať až do 22. októbra 2023.






Prešovský kraj



Pro Musica Nostra


Medzinárodný hudobný festival Pro Musica Nostra sa okrem Trnavského kraja odohrá aj v Prešovskom kraji. Pro Musica Nostra Sarossiensi 2023 sa uskutoční v týchto miestach prešovského kraja: Fintice, Petrovany, Zborov, Brežany, Fričovce, Hanušovce nad Topľou, Hermanovce a Prešov. Kompletný program získate kliknutím na tlačidlo nižšie.





Tatranská galéria


V rámci projektu Hry s umením 2023 - Architektúra ukazovateľ kultúry si Tatranská galéria prichystala 3 nové výstavy s cieľom priblížiť mládeži, ale aj širokej verejnosti, tému architektúry. Vďaka spolupráci s Kabinetom architektúry v Ostrave a s podporou Múzea japonského umenia a technológie Manggha Krakov si môžete vychutnať výstavu jedného z najvýznamnejších svetových architektov, laureáta Pritzkerovej ceny za rok 2019 Arata Isozakiho.


Výstava Obed na vrchole mrakodrapu prostredníctvom fotografií, zaujímavých textov a videoukážok spätých so slávnou fotografiou Obed na vrchole mrakodrapu z 30. septembra 1932 je pre návštevníkov súčasťou tretej výstavy tohto projektu.


Do 25. júna môžete v galérií stihnúť aj netradičnú výstavu nemeckého umelca Joachima Matza, ktorý vyvinul techniku maľovania kovom na kov, tzv. metalurgický pointilizmus. Výstava nesie názov Joachim Matz - Ten, čo maľuje oceľou.





Košický kraj



Východoslovenská galéria


Refik Anadol (1985, Istanbul, Turecko) je mediálny umelec, režisér a priekopník v estetike dát a umelej inteligencie. Jeho práca hľadá kreativitu v bode kontaktu ľudí a strojov. Použitím jednoročného súboru údajov zozbieraných z Košíc, Refik Anadol používa vlastný softvér na čítanie, analýzu a vizualizáciu rýchlosti, smeru a nárazov vetra spolu s časom a teplotou v 20-sekundových intervaloch počas celého roka. Umelec na digitálnom plátne premieňa neviditeľné vzorce vetra v Košiciach a okolí na sériu poetických dátových malieb.Viac z jeho unikátnej tvorby môžete vidieť na tomto odkaze alebo jeho instagramovom profile.


Okrem výstavy Refika Anadola si môžu návštevníci v priestoroch galérie prezrieť výstavu významného slovenského maliara plenérovej maľby nasiaknutej postimpresionistickými tendenciami Elemíra Halásza-Hradila.





Námestie v Taliansku - Florencia, Elemír Halász-Hradil


Interiér košického dómu, Elemír Halász-Hradil


Podobizeň bradatého starca, Elemír Halász-Hradil




bottom of page