top of page

Kam za umením v októbri

Jakub Neščivera


V októbri 1884 Vincent van Gogh napísal list svojmu bratovi Theovi, ktorý obsahoval citát: „radšej zomriem z vášne ako od nudy”. Tieto slová boli súčasťou väčšieho úryvku z románu Émila Zolu. Vyhnúť sa nude a získať inšpiráciu na umelecké podujatia v každom kraji Slovenska vďaka tímu Akadémie veľkých diel môžete aj v októbri. Spríjemniť si každý mesiac umeleckými dielami teraz máte príležitosť aj s naším novým nástenným kalendárom Vincent na školký rok 2023/2024.




Bratislavský kraj




Steinhauser gallery


Priestory Steinhauser gallery na Laurinskej ulici sa v októbri otvoria novej výstave s názvom „…AND QUIETLY THE NIGHT ARRIVES.” Predstaví sa na nej dvanásť medzinárodných umelcov, ktorí skúmajú pohľady na estetiku temnoty, melanchóliu, mytológiu a predstavivosť. Noc symbolickým a surreálnym spôsobom slúži ako metafora, kde sú narušené bežné spôsoby vnímania a odhaľujú sa skryté aspekty existencie. Prostredníctvom svojich nápaditých a vizuálne podmanivých umeleckých diel skúmajú pútavú súhru medzi fantáziou a realitou, vedomím a podvedomím, minulosťou a súčasnosťou, autenticitou a imitáciou, ako aj neustále sa posúvajúce hranice identity.






Festival študentských filmov


Filmová a televízna fakulta VŠMU od 18. do 21. októbra pozýva širokú verejnosť na festival tvorby začínajúcich umelcov, či už zo Slovenska alebo zahraničia. Cieľom tohto ročníka s témou „Realita“ je prezentovať filmy nielen začínajúcich tvorcov, ale prezentovať audiovíziu, ako niečo živé, čo sa neustále musí prispôsobovať realite a novým trendom, či už technicky, obsahovo alebo personálne. Program festivalu ponúkne súťažné pásma študentov a nesúťažné pásma, v podobe prehliadky filmov z partnerských škôl.






Bratislavské Jazzové Dni Slovenská Sporiteľňa 2023


Festival sa uskutoční v priestoroch A4 STUDIA na Trnavskej od 20. do 22. októbra. Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnske zoskupenie The Comet is Coming na čele s geniálnym saxofonistom Shabakom Hutchingsom. Sobotný večer prinesie britského klaviristu Kamaala Williamsa. Nedeľný večer zavŕši 8-členné londýnske jazzové zoskupenie Kokoroko. Všetky informácie o podujatí získate kliknutím na tlačidlo nižšie.





Slovenské národné divadlo


Od 8. do 12. októbra môžete v novej budove SND zažiť činohru jedného z najväčších a najslávnejších diel svetovej literatúry Vojna a mier od Leva Nikolajeviča Tolstoja. „Vojna a mier je svojím spôsobom univerzum, v ktorom stále dýchame a niekedy sa ani dýchať nedá. Lebo čo iné sú dejiny, ak nie striedanie vojny a mieru a na čo iné prichádza ľudstvo po strašidelných bitkách a bojoch, na ktoré sa pôvodne tešilo s vierou, že všetko vyriešia?”





Veľký tanečný večer 2023


Dva veľké orchestre sa spolu opäť stretnú na jednom pódiu v Starej tržnici po vzore svojich amerických predchodcov. Na svoje si prídu milovníci jazzu a swingu 20. a 40. rokov či milovníci tanca. O priazeň publika budú spolu „bojovať” Bratislava Hot Serenaders vs. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.






Dana Tomečková: Pevné je len slovo


Hlavnou témou výstavného projektu Dany Tomečkovej je neustála transformácia a neistý charakter reality, v ktorej žijeme a ktorá podrýva antropocentrický pohľad na svet a stupeň našej kontroly nad situáciami, objektmi a akciami.V site-specific inštalácii, kde koexistujú oblasti hmoty a mäkké formy, prírodné štruktúry sa rozplývajú s telesnými stopami v pohybe, poznačenom trhlinami, prasklinami a objemami v napätí. Vytvára sa stabilná – nestabilná situácia, prinášajúca možnosť uvažovať čo sú udalosti, ktoré považujeme za nemenné – pevné veci, alebo ako zostať s niečím nestabilným. Získať predstavu o tvorbe umelkyne môžete získať na jej Instagrame či oficiálnej stránke.






Novotvar 2023 | Medzinárodný literárny festival


Staromestské centrum kultúry a vzdelávania bude hostiť 8. ročník medzinárodného literárneho festivalu Novotvar, na ktorom sa aj tento rok predstavia zvučné mená domácej i zahraničnej literatúry. Podujatie sa uskutoční 4. - 7. októbra. Fokus aktuálneho ročníka bude na autorov a literatúry krajín Vyšehradskej štvorky. Vstup na festival je voľný. Viac informácií získate na webovej stránke, Facebooku či Instagrame podujatia.






Slovenská národná galéria


Architektúra 58 – 89 / Dramatický príbeh českého povojnového staviteľstva


Autorská audiovizuálna inštalácia Vladimira 518, Ondřeja Anděru a Davida Vrbíka originálnym spôsobom pracuje s dobovými fotografiami či 3D modelmi kľúčových povojnových stavieb realizovaných na území niekdajšieho Československa. Po úspešnom uvedení v CAMP Praha a Czech Center New York ju tentokrát uvidíte aj v Bratislave.






Galéria Nedbalka


Výstava súčasného výtvarného umenia v podaní finalistov súťaže Maľba 2023 sa koná v Galérii Nedbalka do 22. októbra. Zmyslom súťaže Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov je podporovať už 18 rokov najväčšie nádeje medzi nastupujúcimi generáciami výtvarných tvorcov na Slovensku a robiť osvetu o súčasnom maliarskom umení medzi verejnosťou. O výber finálových diel sa postarala opäť medzinárodná porota. Obraz o súčasnom mladom umení si môžete vytvoriť na verejnej výstave v Galérii Nedbalka, na ktorú je zabezpečený voľný vstup pre všetkých.





Bratislava v pohybe 2023


27. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca - Bratislava v pohybe účastníkom ponúka osem inscenácií v hlavnom programe. Tento rok je dramaturgia festivalu zameraná na belgický súčasný tanec. Okrem nich sa môžete tešiť na tanečné umenie z Talianska, Veľkej Británie, Francúzska a Slovenska.





Trnavský kraj



Galéria Jána Koniarka


V Galérii Jána Koniarka v Trnave sa koná výstava významného slovenského maliara, kresliara, ilustrátora ale aj pedagóga a súčasne autora textov o slovenských výtvarných umelcoch Ľudovíta Hološku s názvom Putovanie (s) maľbou. Výstava potrvá do 5. novembra 2023. Paralelne s touto výstavou v Trnave prebieha v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici od 22. septembra do 19. novembra výstava Hološkových kresieb. V októbri zároveň prebiehajú nové výstavy autorov Jána Zelinku, Jiřího Kovandu a Oľgy Paštékovej. Vidieť môžete kolekciu 3D diel a kresieb, ktoré súvisia so zaznamenávaním a uchovávaním zvieracích tiel, na sériu site specific objektov a nájdených predmetov v prostredí starých stolov s postrannými osobitými kolážami reflektujúce bežné situácie a v neposlednom rade experimentálne maľby s motívmi prírody, zvierat, vtákov v jednom komplexnom vizuálnom prostredí.






Záhorská galéria Jána Mudrocha


Výstava „Denník koloristu“ je prvou obsiahlou výstavou prezentujúcou rozsiahle kresliarske diela na papieri autora Ľudovíta Hološku (1943). Konvolút prác obsahuje kresby od raných stredoškolských čias, cez vysokoškolské, kresby voľné – ktoré častokrát smerovali ako myšlienkový základ k realizácii maľby na plátne, ilustrácie kníh, kresliarske denníky – záznamy z okolia a podnetov svojho bydliska, prípravné kresby určené na prenos tvarov a základných čiar na plátno ako príprava na maľbu, topografické denníky z dovolenky, alebo z umeleckých sympózií najčastejšie z Poľska, kresliarske denníky ako mentálne mapy sumarizujúce výstavy, ktoré Hološka videl počas svojho života vo svetových galerijných inštitúciách, denníky – náčrtníky stále opakovaného motívu tela, kresby pílkou do tvrdej drevenej dosky. Výstava je reprezentatívnou prehliadkou jeho tvorby, ktorá sa uskutočňuje k jeho životnému jubileu.






Nitriansky kraj



Pro Musica Nostra Nitriensi 2023


Obľúbený medzinárodný hudobný festival Pro musica nostra zavíta od 1. do 7. októbra po piatykrát do Nitrianskeho kraja. Nitra, Palárikovo, Belá, Nové Zámky, Topoľčianky, Komárno a Kostoľany pod Tríbečom budú hostiť umelcov a hudobné telesá z piatich krajín na siedmich koncertoch festivalu Pro musica nostra Nitriensi 2023. Základnou ideou festivalu je prezentácia klasickej hudby vo významných architektonických pamiatkach regiónu. Kompletný program získate kliknutím na tlačidlo nižšie.






Trenčiansky kraj



Sám na javisku 2023


Od 11. do 15. októbra v Trenčíne prebehne 29. ročník medzinárodného festivalu divadla jedného herca s názvom Sám na javisku. Predbežný program si môžete pozrieť na tomto odkaze.






Žilinský kraj




LIPTOVSKÁ GALÉRIA P. M. BOHÚŇA


Výstava s názvom Dlhá cesta krajinou k životnému jubileu ružomberského výtvarníka Jána Kudličku predstavuje autora formou odvolávok na niekoľko dôležitých cyklov jeho tvorby od konca 60. rokov 20. storočia až po dnešné dni. Ukazuje mimoriadne kultivovanú a prepracovanú polohu v slovenskej maľbe, ktorá má bližšie k dejinám českého umenia štýlu Novej citlivosti, než k našej domácej abstrakcii. Výstava je obohatená o zápožičky niekoľkých diel z Galerie hlavního města Prahy, ktoré dokumentujú česko-slovenský kontext umelca. Zároveň predstavujú oprávnenú zámienku vystaviť u nás tvorbu autorov, ktorých sme doteraz na Slovensku nemali možnosť často vidieť.






Kysucká galéria v Oščadnici


Autorská výstava Dušana Pacúcha s názvom Sekvencie - Sequences, predstavuje najnovšie grafické cykly, v ktorých autor reaguje na príťažlivú, no o to temnejšiu tvár súčasnej doby. Zobrazuje jednotlivcov, mladých ľudí, v bežných, už prirodzených pózach našej každodennosti. Jednotlivé, realisticky zobrazené postavy Dušan Pacúch rôznym spôsobom - opakovanou tlačou multiplikuje, vytvára nekonečné variácie dvojíc, menších či väčších skupín, pričom jednotlivci strácajú individuálny charakter, nadobúdajú znaky istej uniformity. Vytvára interakcie, ktorých výsledkom je často napätie, pocit osamotenia, nekonečného čakania...Prostredníctvom svojich osamelých postáv poukazuje na problematické používanie nových technológií, život v bubline, či rovno virtuálnej realite, kritizuje nástrahy počítačových hier a sociálnych sietí, ktoré sú pre mnohých mladých ľudí atraktívnejšie a lákavejšie ako skutočný svet vo svojej komplikovanosti.







Prešovský kraj



Tatranská galéria Poprad


Tatranská galéria v Poprade prináša pri príležitosti 80. narodenín slovenského výtvarníka Františka Žoldáka jeho výstavu s názvom Výber z tvorby. Prezentuje na nej rôzne témy, žánre a výtvarné techniky.






Krajská galéria v Prešove


V októbri galéria návštevníkom ponúkne 2 nové výstavy. Výstavu Stano Bubán - Rozpory a príbuznosti tvoria najsúčasnejšie, dosiaľ neprezentované diela. Ide o citlivé a citové pozorovanie prírody v štýle starých majstrov, ktoré je odozvou na vzrastajúci tlak urbanizácie a technizácie sveta. Tieto krajinomaľby konfrontuje s predchádzajúcimi obdobiami svojho vývinu, najmä portrétu a abstrakcie. Viac z tvorby Stana Bubána môžete spoznať na tomto odkaze.


Kolektívna výstava In Reverso vol. IV: AGGROTECHNÉ sa zameriava na schematizovaný vývoj agro-kultúry. Cez vybrané diela tematizuje antropické pôsobenie človeka, ktorý kultivoval prírodu pôvodne pre utilitárne potreby. Výstava predstaví široké spektrum médií maľby, malého a stredného objektu, digitálnych printov, a video-artu, ktoré zobrazujú figuratívnu a organickú reflexiu daných motívov.






Filmový festival POCITY 2023


Festival sa bude konať od 5. do 11. októbra 2023 na rôznych miestach v Prešove. Tešiť sa môžete na kvalitný výber filmov, stretnutia s hosťami a filmovými tvorcami, či na sprievodné podujatia.





Košický kraj



Východoslovenská galéria


Výstava s názvom „Kúpa, prevod, dar – Nové akvizície VSG 2020—2023“ prezentuje najnovšie prírastky v zbierkovom fonde Východoslovenskej galérie z rokov 2020 – 2023. Ambíciou výstavy je verejnosti prezentovať výsledky dlhodobej kurátorskej práce, ktorá napĺňa poslanie galérie o budovaní zbierkového fondu a akvizičnej stratégie. Medzi umelcami nájdete napríklad Borisa Sirka, Vieru slávikovú , Juraja Bartusza, Ľudovíta Felda či mladú umeleckú dvojicu Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič.






Biela Noc Košice


Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku prebehne 6. - 8. októbra aj v Košiciach. Biela noc je súčasťou prestížneho medzinárodného umeleckého networku, ktorý širokej verejnosti približuje súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. S festivalovou mapou sa stanete turistom vo vlastnom meste a objavíte rôznorodé vizuálne a zvukové inštalácie, interaktívne objekty, koncerty, filmové projekcie, divadlo či tanečné performance.



bottom of page