top of page

8 návykov dobrého čitateľa

(podľa amerického inštitútu CiRCE)


Akadémia veľkých diel nadviazala spoluprácu s americkým vzdelávacím inštitútom CiRCE, ktorý nám okrem iného umožnil preložiť ich originálne texty, ktoré považujeme za obohacujúce aj pre slovenského čitateľa. Začíname zľahka anketou o dobrých čitateľských návykoch, ktorej autorom je David Kern.


DAVID KERN


Čítanie je zložitá činnosť. Často čítame pre poučenie. Inokedy pre potešenie. A niekedy len preto, aby sme splnili úlohu. Výnimočne je to kombinácia všetkých troch.


Niektorí z nás si knihy značkujú, iní túžia po neporušených nepoznačených stránkach úplne nového vydania. Niektorí z nás sú hrdí na svoje osobné knižnice a sú večnými zberateľmi, zatiaľ čo iní z nás navštevujú verejné knižnice, až kým nás miestni nepoznajú po mene. Niektorí z nás čítajú rýchlo a rýchlo prechádzajú od knihy ku knihe, zatiaľ čo iní postupujú pomaly a vytrvalo. Niektorí z nás čítajú digitálne knihy, zatiaľ čo iní si vychutnávajú zmyslové detaily tlačenej stránky. Niektorí z nás čítajú celý život, zatiaľ čo iní sú v tomto zvyku nováčikmi.


Nech už je váš konkrétny prípad akýkoľvek, čítanie je pravdepodobne jednou z najdôležitejších častí vášho života, a to môže znamenať, že si často kladiete otázku: Čo robí dobrého čitateľa dobrým čitateľom? Preto som požiadal niekoľko svojich priateľov zo sveta CiRCE, aby mi pomohli odpovedať na túto otázku. Tu sú ich odpovede:


1. Dobrého čitateľa robí zvyk


"Zvyk" je kľúčové slovo. Sú veci, ktoré by mal človek robiť každý deň: modliť sa, kajať sa, jesť, spať, objať svoje deti a pobozkať svoju ženu a povedať im, že ich miluje, pracovať mysľou a chrbtom a čítať. Môj typický deň sa začína, rovnako ako deň môjho otca, kanvicou kávy, čítaním Prológu dňa a Lekcionára. Ak na farme alebo na ranči nie sú žiadne povinnosti (častejšie v zime ako v lete), popoludnie trávim v knižnici čítaním. Večer si beriem knihu do postele. Nemôžem zaspať bez čítania a skúškou knihy je, ako dlho do noci ma udrží hore. Som pomalý čitateľ a ten, kto dlho neudrží pohľad na stránkach, ale práve v tom mi pomáha môj návyk čítania ráno, popoludní a večer.


David Hicks, autor knihy Normy a šľachta, držiteľ ceny Russella Kirka Paideia za rok 2002


2. Dobrý čitateľ je pozorný a hľadá odpovede


Čitateľ číta dobre, keď venuje pozornosť tomu, čo číta. To si vyžaduje, aby hľadal odpovede na svoje vlastné otázky, ale nie v zmysle, že núti knihu, aby mu dala to, čo chce. Tieto otázky skôr vychádzajú zo samotného textu. Predstavte si to takto: Ja by som sa pýtala svojho brata na otázky, na ktoré si myslím, že by mohol vedieť odpovedať, ale na mnohé z týchto otázok by mi nemohla odpovedať ani moja babička. Hnevať sa na ňu alebo jej kvôli tomu nevenovať pozornosť by bolo hlúpe. Musím nechať babičku byť babičkou a brata bratom. Práve tak nebudem nútiť knihu, aby mi povedala niečo, čo mi povedať nemôže. Ale budem jej klásť otázky, na ktoré chce odpovedať. Ak to urobím, budem dobrým čitateľom.


Andrew Kern, prezident inštitútu CiRCE


3. Dobrý čitateľ nevníma čítanie ako úlohu v to-do liste, ale ako potešenie


Keďže sám nie som veľmi dobrý čitateľ, toto je jednoduché: dobrí čitatelia nečítajú ako ja. Mám tendenciu vnímať knihu ako čitateľskú úlohu, ktorá sa skončí, keď sa dostanem k poslednej strane. Môj čitateľský život má tendenciu vyzerať ako séria samostatných výkonov, alebo ešte horšie, ako zoznam úloh na odškrtnutie.


V dôsledku toho sa na každú knihu pozerám ako na kvapku v mori v porovnaní so všetkými ostatnými, ktoré ešte musím prečítať. Všetky kvapky v mori však nemožno spočítať, nieto prečítať, takže čitateľ orientovaný na úlohy je vždy v procese zlyhávania. To spôsobuje, že je takmer nemožné začať novú knihu, keď som jednu dokončil. Kto chce mať na pamäti, že ju nikdy nedočíta, nech pracuje akokoľvek dlho?


Dobrí čitatelia, ktorých poznám, majú iný názor. Knihy pre nich nie sú úlohy a dokončenie nikdy nie je ich hlavným cieľom. Čítajú pre potešenie, stimuláciu a pohodlie z čítania, a keďže tieto veci získavajú počas celého procesu čítania, nielen na konci, vždy sa im to podarí. Málokedy počítajú knihy, ktoré dokončili, alebo si nejakým systematickým spôsobom značia svoj pokrok. Robia si poznámky, aby si mohli zážitok zapamätať, ale táto činnosť je druhoradá v porovnaní so samotným zážitkom. A čo je najdôležitejšie, majú tendenciu hneď začať nové knihy, pretože každá z nich je novou príležitosťou na potešenie, stimuláciu a pohodlie.


Chcel by som byť takýmto čitateľom. Určite by som čítal viac a deň čo deň by som sa stával lepším.


Adam Andrews, riaditeľ Centra pre literatúru


4. Dobrý čitateľ najprv prijíma a až potom kritizuje autora (ak treba)


Jedným zo zvykov dobrého čitateľa je ochota prijať autora podľa jeho vlastných podmienok. Keď čítame knihu, mali by sme dať autorovi za pravdu, a nie čítať len s úmyslom kritizovať všetko, čo sa nám na knihe, autorovi alebo prezentovaných myšlienkach nepáči.


To neznamená, že knihy nemôžeme kritizovať, ale malo by to byť až po tom, čo sme im poskytli spravodlivé vypočutie. Myslím si, že v tomto prípade nám pomôžu Šalamúnove slová z Prísloví 18,13: "Ak niekto dá odpoveď skôr, ako si ju vypočuje, je to jeho hlúposť a hanba."


Brian Phillips, moderátor podcastu The Commons, autor sprievodcov literatúrou CiRCE


5. Dobrý čitateľ musí kapitulovať a otvoriť si myseľ


Čitatelia si až príliš často myslia, že je ich povinnosťou viesť vojnu proti knihám. Obliekame si brnenie v očakávaní, že budeme napadnutí. Sme na stráži pred všetkým, čo by sa nám autor mohol snažiť povedať. Dobré čítanie si však vyžaduje kapituláciu. Musíme odložiť meče a naplno vstúpiť do knihy - s otvorenou mysľou a otvoreným srdcom.


Nejde o to, aby sme sa vzdali rozlišovania alebo svojej povinnosti vziať do zajatia každú myšlienku. Skôr nemôžeme posudzovať knihu skôr, než ju naplno prežijeme. Ak pri čítaní hľadáme boj, nikdy knihe skutočne neporozumieme. Ako nám pripomína CS Lewis v knihe Experiment s kritikou: "Žiadna báseň nevydá svoje tajomstvo čitateľovi, ktorý do nej vstupuje s tým, že básnika považuje za potenciálneho zvodcu, a je rozhodnutý nenechať sa ním zaujať. Ak chceme niečo získať, musíme riskovať, že sa necháme nachytať. Najlepšou ochranou pred zlou literatúrou je plná skúsenosť s dobrou." Dobrí čitatelia toto riziko podstupujú.


Angelina Stanfordová, spolumoderátorka podcastu Close Reads, učiteľka literatúry na angelinastanford.com


6. Dobrý čitateľ je ochotný čítať knihu znova


Dobrého čitateľa charakterizuje veľa vecí, ale hlavnou z nich - a často najviac prehliadanou - je ochota čítať knihy znova. Dobrý čitateľ nie je ten, kto dokáže prečítať knihy najrýchlejšie. Dobrý čitateľ nie je ten, kto dokáže prečítať veľa kníh naraz. Dobrý čitateľ nie je ten, kto dokáže postrehnúť "najhlbšie" veci alebo vám povedať dejovú líniu. Dobrý čitateľ je ten, kto vie, že na to, aby dobre čítal, musí si knihu prečítať znova. A znova. A možno ešte raz. Možno by môj názor bol jasnejší, keby som C.S. Lewisovi dovolil, aby to povedal svojimi slovami: "Nečitateľný človek sa dá definovať ako ten, kto číta knihy len raz... Príbeh si naplno neužijeme pri prvom čítaní. Až keď zvedavosť, čistý rozprávačský chtíč, dostane svoj soplík a zaspí, máme čas vychutnať si skutočné krásy. Dovtedy je to ako mrhanie skvelým vínom na dravý prirodzený smäd, ktorý chce len studené zvlaženie."


Matt Bianco, hlavný mentor v rámci učňovskej prípravy CiRCE


7. Dobrý čitateľ sa pozná podľa toho, akým spôsobom sa postaví ku knihe


Dobrých a zlých čitateľov oddeľujú návyky povyšovania a ponižovania sa voči knihe:


Zlý čitateľ sa povyšuje nad dobrú knihu.

Zlý čitateľ sa ponižuje pod zlú knihu.

Dobrý čitateľ sa povyšuje nad zlú knihu.

Dobrý čitateľ sa ponižuje pod dobrú knihu.


Tim McIntosh, bývalý rektor Gutenberg College, spoluorganizátor podcastu Close Reads


8. Dobrý čitateľ číta aktívne s predstavivosťou


Dobrý čitateľ číta aktívne. Nemyslím tým len to, že dobrý čitateľ číta s perom (alebo zvýrazňovačom) v ruke, hoci aj to je pravda. Myslím tým aj to, že dobrý čitateľ číta s predstavivosťou. Iste, znamená to predstavovať si svet knihy v mysli, vidieť ľudí a miesta, ktoré autor predstavuje. Ale, čo je dôležitejšie, znamená to, že dobrý čitateľ sleduje poetickú podstatu diela nie ako niečo, čo treba skonzumovať, použiť alebo odškrtnúť zo zoznamu, ale ako prostriedok na vnímanie sveta, v ktorom žijeme. To znamená, že dobrý čitateľ venuje pozornosť poetickej imaginácii, ktorú kniha poskytuje, a vízii existencie, ktorú ponúka, a skutočne ju vyhľadáva. Iný spôsob, ako to povedať, je, že dobrý čitateľ venuje pozornosť myšlienke knihy a tomu, čo znamená.


David Kern, spolumoderátor podcastu Close Reads, redaktor časopisu Forma



Uverejnené v spolupráci s CiRCE INSTITUTE, preložil Samuel Prílepok.

bottom of page