top of page

8 prekvapivých benefitov klasickej hudby

Updated: Nov 18, 2020

KATARÍNA ADAMČÁKOVÁ

Nepovažujete sa za nadšenca klasickej hudby a doposiaľ vás nenadchol Bach, Mozart ani Beethoven? Možno by ste to mali zvážiť a skúsiť si nájsť cestu k tomuto žánru. Prečo? Pravidelné počúvanie klasickej hudby so sebou prináša benefity pre telo i dušu. V tomto článku sa budeme venovať ôsmym najhlavnejším z nich.


Počúvanie klasickej hudby


1. Posilňuje pamäť

Podľa istého výskumu počúvanie Mozartovej hudby vedie k nárastu mozgových vĺn, teda k zvýšeniu mozgovej aktivity. Týka sa to najmä oblasti, kde leží pamäťové centrum, no zasahuje aj do oblasti riešenia problémov. Zvýšená mozgová aktivita pozitívne ovplyvňuje pamäť tým, že rýchlejšie vytvára nové spojenia medzi neurónmi a posilňuje tie už existujúce.


2. Znižuje krvný tlak

Keďže prevencia je dôležitá, lebo je lepšie problémom predísť, ako ich musieť riešiť, ráta sa aj tento benefit. Nižší krvný tlak a tým aj nižšie riziko infarktu či mozgovej príhody, spôsobuje najmä melodickosť, opakovanie hudobných motívov a pomerne malé zmeny v hlasitosti či v rytme. V tom klasická hudba oproti iným žánrom jednoznačne vedie.


3. Pomáha proti depresii aj úzkosti

Niekoľko štúdií potvrdilo, že počúvanie „klasiky” pomáha zmierniť príznaky depresie a úzkosti. Vedci to vysvetľujú tým, že rytmus klasickej hudby je podobný rytmu ľudského srdca a jej počúvanie vie spomaliť rytmus srdca a tým aj uľaviť v úzkosti. Okrem toho: „Hudba je jednoduchý a elegantný spôsob, ako zmierniť anhedóniu, teda stratu potešenia v každodenných aktivitách,“ uvádza vedúci jednej štúdie z mexickej univerzity.


4. Podnecuje kreativitu

Počúvanie hudby stimuluje pravú mozgovú hemisféru. Práve jej prináleží divergentné myslenie, ktoré vytvára priestor pre kreativitu. Zaujímavým výsledkom jednej štúdie je, že to či sa účastníkom počúvaná hudba páči, nemalo na ich kreativitu žiaden vplyv, čo poukazuje na to, že ak chceme zvýšiť kreativitu, mali by sme skôr siahnuť po „tej správnej hudbe“. Je už len bonus, ak ju aj máme radi.



5. Uľavuje od bolesti

Rôzne štúdie poukazujú na to, že počúvanie klasickej hudby vedie k znižovaniu bolesti (napr: zdroje). Najpresvedčivejším výsledkom, ktorý dokazuje toto tvrdenie je fakt, že pacienti, ktorí tento žáner počúvali, užívali významne menej liekov na tlmenie bolesti. Dôvodov, prečo je to tak je niekoľko: hudba odvádza pozornosť od bolesti, je príjemná na počúvanie, vyvoláva pozitívne emócie a upokojuje.


6. Podporuje spánok

Ako sme už spomínali, počúvanie klasickej hudby znižuje krvný tlak a zmierňuje príznaky depresie a úzkosti. Aj zdraví ľudia majú občas náročné dni, počas ktorých sa pasujú so stresom, sú v napätí a úzkosti. Z toho potom plynie problém uvoľniť sa a takmer nemožnosť zaspať. Výskumy ukazujú, že pomôcť by mohlo práve počúvanie klasickej hudby pol hodinu pred spaním - nielenže vám pomôže zaspať, ale tiež zlepší kvalitu spánku.





7. Zlepšuje produktivitu

Počúvanie klasickej hudby pomáha ľuďom, ktorí pracujú v kanceláriách s otvoreným priestorom, tým, ktorých práca podlieha rutine a tým, ktorí majú problém sa v práci sústrediť. Podľa výskumu britských vedcov je za tým hneď niekoľko dôvodov: to, že počúvanie hudby elimunuje vonkajšie rušivé prvky, to, že nás hudba púta svojou krásou a tiež to, že nás upokojuje svojim rytmom, čím nám pomáha sústrediť sa.


8. Robí človeka šťastnejším

Mali ste už niekedy ťažký deň a skúsili ste si pustiť Vivaldiho Jar či Mozartovu Malú nočnú hudbu? Ak áno, zlepšilo vám to náladu? O pozitívnych účinkoch klasickej hudby na našu náladu svedčí aj výskum nemeckých vedcov. A dokonca, aby si ňou zlepšili náladu, stačí mať klasickú hudbu pustenú len v pozadí.


Pozdávajú sa vám tieto benefity? Vyskúšajte si ich sami na sebe, keď budete mať najbližšie problém zaspať, keď budete chcieť byť v práci produktívnejší alebo, keď si len tak budete chcieť spestriť deň. Mimochodom, na produktivitu je vraj najlepšie počúvať Mozarta.


Mne popri písaní tohto článku v pozadí znelo okrem iného Pas de Deux z Čajkovského Luskáčika aj In a Landscape od Johna Cagea.


ZDROJE:

 

Akadémia veľkých diel je rozvojový program pre stredoškolákov na celom Slovensku. Prečítajte si o ňom.


Pracujeme s výnimočnými stredoškolskými učiteľmi. Pridajte sa k nim.


Páčil sa vám tento článok? Viac zaujímavého obsahu nájdete na našom blogu.

bottom of page